Blog 

6 kenmerken van een narcist

22 Maart 2023

Veel mensen die in een narcistische relatie met emotioneel of psychisch misbruik hebben gezeten realiseren zich niet wat er gebeurt tot je het punt bereikt waarin je wanhopig op zoek bent naar redenen waarom het sprookje verandert in iets heel ergs. De persoon van wie je houdt kan je het gevoel geven dat je niets maar dan ook niets goed kan doen. In deze relatie wordt er van jou verwacht dat jij verandert wat onmogelijk is. Je bent dan niet meer jezelf. Het gedrag van je partner is een indicatie van een persoonlijkheidsstoornis en er zijn sterke signalen dat het een narcist is. Het heeft te maken met het gedrag dat jou innerlijk raakt.

Dit zijn de volgende signalen: 

Je voelt je altijd alleen tot het diepst in je ziel

Wanneer je alleen zonder de ander bent lig je in de foetushouding in de hoop dat er iemand zijn armen om je heen legt. Je hebt het gevoel geïsoleerd te zijn. De persoon waar je mee omgaat bestaat eigenlijk niet. Je voelt je verlaten. De wond van het verlaten voelen is diep en niet zichtbaar. Het maakt je moeilijk om los te kunnen laten en daarbij kun je angst bij geen contact voelen evenals teleurstelling en verlies. Onzekerheid en twijfel wordt gecreëerd in volgende relaties.  Wanneer verlatingsangst niet wordt geheeld is het een basis voor zelfsabotage. Communicatie met een narcist kan je het gevoel geven dat je niet gehoord, gefrustreerd en onstabiel bent, omdat hij niets om je geeft. Iemand die wel van je houdt neemt de tijd voor je, weet alles van jou en voel je je veilig bij.

Je voelt je niet goed genoeg

Ook al heb je succes in je carrière, een goed fundament gebouwd voor jezelf en je complimenten ontvangt (uiterlijk) kun je je toch imperfect voelen. Je partner merkt het niet op, bespot je en houdt je hier vandaan. Doordat hij je voor schut zet op een radicale manier wordt hij superieur. Hij zal altijd de beste zijn waardoor jouw eigenwaarde wordt vernietigd. Je zult dienstbaar moeten zijn en bent bij hem altijd de verliezer. Hierdoor kun je breken en slechter functioneren zodat je alles om je heen zult verliezen waaronder je werk, kinderen, geld, woonomgeving en het ergste jezelf.

Zwelgen in de relatie

Hij belt of stuurt je tekstberichten de gehele dag, moedigt je aan om je los te maken van vrienden en familie, dicteren hoe je je zou moeten kleden of je je haar moet dragen of wel of niet opmaken. Zelfs bemoeit hij zich met wat je eet. Het is extreme jaloezie en controle zodat jij niet met een ander ervan door kunt gaan. Gezonde relaties geven je niet het gevoel dat je in een gouden kooi zit die niet open mag. Je mag vrij en jezelf zijn. Ook in relaties met anderen.

Je begint een overeenkomst te sluiten met je persoonlijke integriteit en waarden

 In het verleden stond je voor wat je geloofde, maar in de relatie ben je tolerant in dingen die je een oncomfortabel gevoel geven. Zo kun je je liefde tonen naar je partner. Je focust al je energie op je partner, zodat je door liefde te geven een goede behandeling krijgt die je tot het diepst in je ziel wenst. Innerlijk kun je je soms ziek voelen te denken valt aan misselijkheid of buikpijn. Misschien ben je ondertussen gestopt met het geven van fooi in restaurants, donaties of vrijwilligerswerk, omdat hij dat zonde van de tijd vindt. In het ergste geval verkrijgen kinderen veel mee van het constante drama dat wordt uitgevoerd in hoe jij bespottelijk wordt gemaakt. Een liefdevol en vertrouwde partner zal je nooit het gevoel van oncomfortabel of onzekerheid geven en zal je zeker niet vragen om te stoppen met liefdadigheidsacties.

Je voelt je waardeloos in hoe je partner je noemt

Hij kan je bijnamen geven waar je niet blij van wordt om je pijn te doen. Voorbeeld: "ik leef in een sprookje, elke keer als ik thuis kom zit de heks op de bank.” Meerdere vormen: "Je bent gek. Je hebt hulp nodig. Dat kan jij niet.” Dit is typische een signaal van verbaal misbruik. Je zult hierdoor een schuldgevoel krijgen. Hij zal het verbloemen door er een grap van te maken ook in het bijzijn van andere mensen. Als je een moeilijke jeugd hebt gehad, slechte relaties, stress op je werk of iets anders heeft hij niet het recht om je zo voor schut te zetten. Het haalt je helemaal naar beneden.

Je bent uitgeput door het herhalende patroon van pijn en redding

Dit is een tactiek die de narcist gebruikt door je eerst de stress te laten voelen en dan abrupt de stress te verlichten. De kracht van de stilte of je te negeren dat wordt toegepast werkt door op verlatingsangst. Als hij terugkeert ben je opgelucht. Dit is een herhalend patroon van pijn laten voelen en dan weer de knuffel geven zodat je niet wegrent. Het resulteert in je gevoel door het laten zien van pleasegedrag, verontschuldigen en smeken dat hij bij je blijft ook al heb je niets verkeerd gedaan! Tijdens deze periode van desoriëntatie kun je automatisch en gedachteloos functioneren in voorgeprogrammeerde acties. Je onderbewuste weet niet beter dan dat je in het vervolg je zo moet gedragen. Als je je constant afvraagt hoe je relatie is, wat je anders kan doen, gelooft dat de problemen allemaal jouw schuld zijn, constant wil weten wat je partner aan het doen is, stemmingswisselingen ervaart, angstig bent en het gevoel hebt dat je voor de ontmoeting met je partner anders was dan zijn dit signalen van narcistisch gedrag en ben je slachtoffer van emotioneel misbruik.

Stop het proces

Je kunt je hieruit vrijmaken. Het is belangrijk om het emotionele trauma serieus te nemen door het inschakelen van hulp die gespecialiseerd is in het behandelen hiervan. Sommige trauma’s komen na jaren toch naar boven hoe diep je ze in de kinderjaren hebt weggestopt.

Bij PTSS is de illusie van veiligheid verdwenen. Het duurt jaren voordat hier herstel in plaatsvindt.

Bij een complex trauma, de meest beschadigde vorm veroorzaakt door narcistische ouders/relaties of personen met borderline, is de kijk op jezelf aangetast. Je kunt nergens op terugvallen. Vooral bij kinderen van narcistische ouders merk je dat ze angstig zijn, zich niet veilig voelen, alert op de omgeving zijn en zich vooral transparant gedragen. Dit is schadelijk voor de sociaal-emotionele ontwikkeling en heeft effect op de toekomstige relaties die ze aangaan.

Energetische healing, Spiritual Response Therapy of EFT in combinatie met het ondersteunen met essentiële olie kan helpen bij traumaverwerking.   

Bij het loskomen van negatieve (gedrags)patronen is Zielszuivering Spiritual Response Therapy een krachtige healingsmethode om je weer dichterbij jezelf te brengen en je kracht en volledig potentieel te benutten.

Voor behandelingen maak hier een afspraak.

Deel het artikel of de podcast als je het interessant vindt voor iemand anders. Deze blog is in een uitgebreidere versie met voorbeelden uit de praktijk te beluisteren via deze

podcast