Blog 

Geen contact na relatie met narcist

21 Juli 2017

Als de relatie met de narcist over is vraag je je vaak af: "Mist hij mij?” Jij kunt de narcist wel missen, maar hij heeft niet dezelfde gevoelens van verdriet, spijt of verlies die jij hebt. Het raakt de narcist niet. Misschien hoop je dat er een kans bestaat om de relatie nieuw leven in te blazen. Wanneer je je afvraagt of de narcist je mist ben je je eigen gevoelens, verlies of verlangen aan het projecteren op hem. Een narcist denkt niet zoals jij dat doet en ervaart niet dezelfde emoties. Hij opereert alleen vanuit zijn ego.

Als er geen contact is gaat een narcist door om grip op jou te krijgen. Hij wil de aandacht, omdat hij degene is die zichzelf belangrijk vindt.

Herkenningspunten geen contact:

Boosheid/woede

Wanneer je geen contact hebt met de narcist is de eerste emotie dat hij voelt boosheid en frustratie. Hij is gewend je onder controle te houden en je afhankelijk van hem te maken. Totdat jij besluit dat je voor jezelf kiest en hem niet nodig bent. Dit kan hij niet accepteren.

Hij kan namelijk niet zonder jouw energie.

Kracht van de stilte

Je bent nog steeds zijn bezit en hij gelooft dat het een kwestie van tijd is voordat je tot bezinning komt. Vaak houdt je je telefoon, e-mail en sociale netwerk open in de hoop dat hij contact met je op neemt. Wanneer je als slachtoffer geen contact krijgt met de narcist denk je dat de scheiding/relatiebreuk je eigen schuld is. Je voelt je afgewezen en probeert door een schuldgevoel contact te zoeken.

Energie zuigen

Meestal stuurt de narcist een tekstbericht of staat ineens voor de deur met bloemen om je zo de pijn en spijt te laten zien. Hij zegt dat hij niet perfect is en belooft je te veranderen om jullie relatie te redden. Typisch gedrag van een mannelijke narcist. Jij trapt erin, want je denkt dat hij echt om je geeft en echt spijt heeft hoe hij jou heeft behandeld. Je vergeeft hem voor zijn fouten. Daardoor laat je hem weer toe en sla je de armen om hem heen.

Hij denkt: ”Waarom koop ik zulke duren bloemen? Waarvoor doe ik zo hard mijn best? Het is wel goedkoper dan uit eten gaan. Ik kom er mooi goedkoop vanaf. Het is niet te geloven dat ze hier weer intrapt. Ze zal betalen voor mijn geen-contact-gedrag.” Zijn lach is niet zo echt als die van jou op zo’n moment. Hij speelt toneel. Jij bent gelukkiger dan dat hij is. Hij koopt dus zijn liefde in ruil voor aandacht.

Vreemdgaan

De narcist heeft een andere vrouw waarvan hij zegt dat hij haar nog maar net kent, maar in werkelijkheid zien ze elkaar al maandenlang achter je rug om. Hij zal je vertellen dat hij zich eenzaam heeft gevoeld tijdens jullie relatie, omdat jij het contact afhoudt en dat hij daarom voor een ander is gevallen. Maar hij houdt nog steeds van je en wil aan de relatie werken. Hij wil zijn pad schoonvegen, zodat je niet slecht over hem kunt praten. Dit is het signaal dat de narcist met je speelt en een driehoeksverhouding erop na houdt. Heeft hij de wens uitgesproken om een tweede vrouw ernaast te houden? Reden genoeg om geen contact meer met hem te hebben.

Psychopaat/sociopaat

Door het hebben van geen contact. Dit kan gebeuren in een fysieke of mentale aanval. Vanaf nu kun je meer aanvallen verwachten. Het kan zover gaan dat je politie e.d. moet inschakelen. Stalking, regelmatig posten voor je woning om te kijken of je een ander hebt en bedreiging is niet ondenkbaar. In deze fase is de narcist onvoorspelbaar in zijn handelen. Het kan zelfs lastig zijn om hem te pakken op zijn acties, omdat hij alles met voorbedachten rade doet en met zijn daden wegkomt. Het slachtoffer wordt daardoor niet altijd geloofd door de omgeving.

Kinderen als machtsmiddel

Scheidingen kunnen kinderen als machtsmiddel worden ingezet. Dit komt soms voor wanneer de scheiding uitloopt op een vechtscheiding door een rechtszaak die niet door de narcist op een eerlijke manier kan worden gewonnen. Uit wraak zal hij je emotioneel onderuit proberen te halen door hetgeen je het meest lief hebt van je af te nemen in de hoop dat je kapot gaat. Het kan zelfs zover gaan dat ook de kinderen schade oplopen. Te denken valt aan hechtingsproblematiek door het manipulatiespel van de narcist. Het vertrouwen in anderen wordt hiermee aangetast en dit is niet goed voor de sociaal-emotionele ontwikkeling.

Geen contact na relatie met de narcist

Kinderen zijn normaal gesproken loyaal naar beide ouders. Door ze te hersenspoelen is de narcist bezig de andere ouder te verstoten. Zowel de verstoten ouder als het kind wordt geraakt in zelfliefde en eigenwaardering. Vaak lijken ze ook sterk op elkaar door hun zeer empatisch vermogen. Ook hierin geldt dat de overtuiging van de narcist zo sterk kan zijn dat instanties die kinderen begeleiden worden misleid en kiezen voor de verkeerde partij. Bij een goede GGZ-instelling kan de narcist worden ontmaskerd en het kind een betere begeleiding krijgen.

Wat mist de narcist dan echt?

  • Hij mist iemand die compleet voor hem zorgt, speciale behandeling.
  • Hij kan zichzelf niet zijn.
  • Hij kan niet alleen zijn.
  • Hij mist iemand waarop hij zijn frustraties kan botvieren.
  • Hij mist iemand die de complete huishouding doet en de rekeningen
  • Hij mist iemand die hem adoreert
  • Hij is geen "god”
  • Hij neemt niet zijn verantwoordelijkheden

 

Zijn illusie is zijn waarheid

Het gaat dus niet om dat hij jou mist, maar hij laat zien wie hij is. Alles gaat over zijn ego, status en controle. Wanneer je hem verlaat zal hij alles doen om de controle over jou terug te krijgen en hij kan werkelijk over lijken gaan als het moet. Anderen zal hij proberen te overtuigen van zijn `waarheid`. Hij dankt je af en zet je laag in je eigenwaarde.

Vriendschappen/collega’s

Bovenstaande is ook herkenbaar binnen vriendschappen of collega’s met name de woede of boosheid, kracht van de stilte en energie zuigen. Je merkt het direct wanneer je in contact met ze bent geweest. Na die tijd kun je heel erg moe zijn of aan jezelf twijfelen. Wat heb ik verkeerd gezegd? Waarom word ik doodgezwegen? Waarom voel ik zo’n boosheid en verdriet? Je kunt gevoelig zijn voor het spanningsveld dat wordt gecreëerd, zodat je wordt gedwongen de schuld eerst bij jezelf te zoeken.

In gesprekken kan de narcist ook het hele verhaal overnemen door te vertellen dat hij of zij het ook heeft meegemaakt en dat nog veel erger is dan het slachtoffer die dan op dat moment monddood wordt gemaakt. Het slachtoffer kan dan niet zijn/haar verhaal afmaken waardoor er frustratie tussen de partijen ontstaat.

Kies voor jezelf

Laat de narcist niet meer toe in je leven. Je zult terugvallen in het oude gedrag en daar wordt je niet gelukkig van. Bedenk goed dat zijn gedrag niet te veranderen is. Vaak speelt een onherstelbaar diepgeworteld trauma vanuit zijn jeugd op de achtergrond. Kies voor jezelf. Je verdient beter.

Hulp nodig?

Heb je behoefte aan helderheid in jouw situatie? Wil je weten wat jouw 'tekortkomingen' of verbeterpunten zijn om verder te gaan en je leven weer op te pakken? Zie je door de bomen het bos niet meer?

Ik kan je helpen door een sessie. Maak dan hier een afspraak.

Bij het loskomen van negatieve (gedrags)patronen is Zielszuivering Spiritual Response Therapy een krachtige healingsmethode om je weer dichterbij jezelf te brengen en je kracht en volledig potentieel te benutten.

'Vond je deze blog waardevol? Wil je 'm dan delen in jouw netwerk op social media?