Blog 

Hoe je denken je gevangen kan houden in je hoofd

28 Maart 2022

Heb je in de gaten dat je door je manier van denken een gevangenis in je hoofd kunt creëren? Normaal gesproken sta je er niet bij stil in hoe je bezig bent. Elk situatie begint met een gedachte. Soms ben je druk in je hoofd, heb je negatieve gedachten of pieker je te veel over zaken waarvan je achteraf denkt dit heeft me veel tijd gekost. Waarom doe je er zolang over? Hoeveel apen en beren zie je op de weg? Wat houdt je daadwerkelijk tegen? Doe je dat gewoon niet zelf?

 

Wat doe je als het lastig of moeilijk wordt?

Vaak wanneer het even teveel is of zaken lastig of moeilijk lijken, waardoor je brein letterlijk vastslaat, is het juist goed om te sporten of de natuur in te gaan om op te laden. Even alles los te laten. Het inzicht komt dan later wel. Ik heb het hardlopen juist altijd gebruikt om te aarden, rustiger te worden en uiteraard om de conditie op peil te houden. Het is een samenspel van meerdere factoren wat zorgt dat je weer helder kunt denken. Vooral wanneer je toch weer automatisch in iets wordt vastgezogen zonder dat je het door hebt. Vanuit rust bereik je meer.

Hoe bewust ben je eigenlijk van het feit dat je je soms laat leiden door externe factoren? Kun je gemakkelijk loslaten of houd je stiekem toch nog vast in de hoop dat het toch beter wordt? Of geeft het je een vorm van zekerheid? Hoe ga je er anders mee om? Hoe en wat denk je?

 

Rondje Goutum 27 maart 2022

Voorbeeld wedstrijdloop 10 km rondje Goutum 27/3/2022

Na lange tijd heb ik weer eens een wedstrijd hardgelopen op de 10 km. De ochtend startte heel erg fris. Eenmaal op de fiets kreeg ik al spijt dat ik een shirt met korte mouw had aangetrokken. Het idee of gedachte dat ik lange stukken langs het water moest lopen met eventuele wind erbij. Het kon dan nog kouder gaan aanvoelen. Brrrr….. de gedachte die gelijk opkwam…… dan moet ik maar sneller lopen. Het viel me gelijk op dat het aantal deelnemers een stuk minder was dan normaal. Dat gaf ergens wat rust voor het inhalen door de snellere lopers via het wandelpad langs het kanaal. Er was meer ruimte gecreëerd. Hoeveel gedachten liet ik hier al gaan ter voorbereiding van de loop?

 


Denken uitschakelen

Tijdens het lopen bleven de gedachten nog alle kanten opgaan. Niet te snel starten om te voorkomen dat de ademhaling gelijk op maximum staat. Beetje doseren. Wel doorlopen en proberen bij te blijven in snelheid. Kan ik mijn denken even uitschakelen (bewuste gedachte)? Ik zocht één van mijn hazen (loper die gemiddelde tijd loopt), maar ik zag geen bekende onderweg. Hoe snel ga ik eigenlijk? Misschien was het ook wel goed dat ik niet exact alles bij hield onderweg. Geen controle. Wat geeft dat een vrijheid! De kou viel mee en helemaal geen wind. Het was prachtig helder weer met een heerlijk zonnetje. Waar kwam die gedachte vandaan dat de omstandigheden erger zouden zijn? Waar maakte ik me druk om?

 

Spelen met tijd

Normaal gesproken valt er een gat qua afstand en snelheid tussen de lopers. Ik dacht dat ik voor het laatste deel van de groep rende, gezien mijn normale eindtijd. Vaak ergens in het midden of gemiddeld. Echter liep er voor mij uit ook nog een groep waarvan ik niet in de gaten had dat zij een behoorlijke snelheid bezaten. Daarom liep niemand meer direct achter me! De afstand werd steeds groter. Even later besefte ik me dat ik toch aardig op snelheid was. Ik keek op mijn klokje. Met 46 minuten liep ik al het laatste stuk langs het kanaal. Ineens drong het tot me door. Ik ga een PR lopen! Dit heb ik nog nooit zo snel gedaan. Omdat je altijd een eindtijd in je hoofd hebt, ga je dat meestal ook lopen. Dit was de tweede keer dat ik het totaal los liet. En wat gebeurt er….. je loopt daardoor sneller. Mijn PR staat nu op 55.39 (netto) op de 10 km. Spelen met tijd, die je niet doorhebt, is nog nooit zo leuk geweest.

Ik kan het!

Ik kan het!

Je beseft door wat je denkt een manier kan zijn om iets wel of niet te doen. Zo zie je hoe gedachten invloed heeft op je hele handelen. In dit geval op de loopsnelheid. Mijn eigen gedachten konden dit dus beperken en tegelijkertijd ook vrijheid geven. Hoe zit dat bij jou? Merk je nu ook dat je af en toe vast blijft hangen in iets waar je de cirkel had kunnen doorbreken. Het is nooit te laat om dit alsnog te doen. Het onbekende pad kan misschien eng aanvoelen en toch wanneer je het niet probeert weet je ook niet hoe het zal zijn. Het avontuur is het mooiste wat er is. Het smaakt naar meer. Free your mind en leef! Laat je niet meer beperken. Denk in de mogelijkheden wat wel kan. Alles is mogelijk zolang jij dat wilt en toelaat in je leven.

Heb je moeite met het doorbreken van je patronen of denken? Schroom niet om een afspraak te maken in hoe ik je daarbij kan helpen. 

Namasté 

Celesta